Vanmiddag reed ik op de snelweg, toen zag ik een sloopauto langs de weg staan. Het was een Citroën en was niet meer in staat om te rijden. Gemiddeld gezien gaat een auto in Nederland 18 jaar mee, Helaas was dit een nieuwer model dus is er een grote kans dat de auto kapot is gegaan in een ongeluk. Jaarlijks raken meer dan 430.000 mensen betrokken bij een verkeersongeluk hiervan belanden er 130.00 mensen in een ziekenhuis. 600 mensen daarvan kwamen te overlijden. In 2019 zijn er 213.000 auto’s naar de sloop gebracht. Dat is veel minder dan de jaren ervoor, want in 2017 waren het er 225.00 en in 2000 waren er 325.00 auto’s gesloopt. 

Verschillende soorten

Sloopauto’s zijn over het algemeen auto’s die financieel of emotioneel geen waarde hebben. Een auto rijden is iets wat je moet oefenen, de een leert het sneller dan de ander. Sommige doen 5 keer over het praktijkexamen en andere halen hem in een keer dat komt omdat de een het sneller onder de knie krijgt en de ander er wat meer moeite voor moet doen. Ook moet je een theorie-examen halen en die gaat over verschillende onderdelen. Auto’s heb je in allerlei verschillende soorten en maten, zo heb je familie auto’s waar je met 7 mensen in kan maar je hebt ook auto’s voor 2 personen. Auto’s kan je ook tweedehands, derdehands etc. halen, je hebt ook heel veel verschillende prijzen klassen. Zo kan je tweedehands een auto voor 1000 euro halen, maar ook een nieuwe van 1.2 miljoen, het is maar wat je zelf wil en kan besteden. Een auto laat verschillende indrukken achter. Stel je gaat naar een klant omdat met jij met een Ferrari aan komt, denken de meesten hij heeft veel geld en een goede baan. Maar als iemand uit een citroen C1 stapt die verroest is en nog net gas kan geven heb je eventueel niet een hele goede eerste indruk. Het zegt natuurlijk niet of het zo is, maar er is een grote kans dat je onbewust een vooroordeel hebt gemaakt. 

Auto naar de sloop brengen

Als je een sloop auto naar de sloop brengt kan je er soms een kleine bijdrage voor krijgen, misschien niet zoveel als je had gehoopt. Sommige autosloop bedrijven kunnen de auto komen ophalen en betalen dan een kleine bijdrage ervoor. De auto’s worden daar gerecycled en bepaalde onderdelen kunnen nog gebruikt worden voor auto’s die gemaakt moeten worden.